lunes, 4 de marzo de 2013

La telefonia

Qui va inventar el telèfon? 

Durant molts anys hem pensat que l'inventor era Alexander G. Bell, però, l'inventor reial va ser Antonio MEucci , qui el va idear l'any 1885 per comuncar-se amb els sues companys en un teatre de Florència. Després el va perfeccionar perquè la seva dona, malalta, pogués parlar amb ells des de la seva habitació. Meucci no tenia diners per la patent i va presentar el seu invent a una empresa, però no li van fer cap cas li van tornar els materials que havia presentat. El prototipus va anar a para a mans de Bell, qui el va patentar, es va endur tota la glòria, i es va fer ric i famòs amb l'aparell. L'any 2002 el Congrès dels Estats Units va reconèoxer que l'inventor del telèfon haiva esta Meucci.


Com funciona el telèfon?

  1. Quan parlem, emetem ones sonores que capta el micròfon.
  2. Les ones fan vibrar la membrana unida a un cristall piezoelèctric pel qual hi passa un corrent elèctric.
  3. En funció de si està més o menys comprimit, el cristall presentauna resistència més gran o bé més petita al pas del corrent. Aquestes oscil·lacions del corrent produeixen un senyal elèctric. I les característiques del senyal corresponen al so que ha captat el micròfon.
  4. El senyal elèctric es transmet per un cable.
  5. El senyal arriba fins a les central telefòniques, que connecten a dues persones que volen parlar per telèfon. El número de telèfon és l'indicador necessari per saber quina central s'ha de connectar amb l'altra perquè els dos usuaris parlin.
  6. El senyal s'envia des de la centraleta fins al receptor.
  7. El receptor incorpora un altre cristall piezoelèctric o uns altaveus. Els cristalla piexoelèctric vibren reproduintles característiques del senyal elèctric al qual estan sotmesos. I aquestes vigracions corresponen exactament a les de la veu que les va produint. La veu que parla a l'altra banda del telèfon es pot tornar a escoltar.

No hay comentarios:

Publicar un comentario